AZ MTSZ WEBOLDALAi  »      MTSZ         MTSZ TÉRKÉPPORTÁL         TERMÉSZETJÁRÓ         TURISTA MAGAZIN         TURISTASHOP         TEKA-KÁRTYA          KÉKTÚRA          GERECSE50          A KÉKTÚRÁZÁS NAPJA

A Magyar Természetjáró Szövetség aktuális projektjei

VEKOP 4.1.1-15  ​​Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát

PROJEKT AZONOSÍTÓJA: VEKOP-4.1.1-15-2017-00007

Projektleírás

Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát
Ökoturisztikai fejlesztések a Pilisi Parkerdő Zrt. működési területén
A fejlesztési program legfontosabb eleme a térséget átszelő, mintegy 1000 kilométernyi turistaút-hálózathoz kapcsolódó pihenőhelyek és információs rendszer felújítása. A program részeként nemcsak a már ismert rönkeszközöket, hanem új arculatú, modern vonalvezetésű és könnyen fenntartható berendezéseket is kihelyeznek az erdészek. Összesen 845 pad-asztal garnitúra, 30 esőbeálló, 63 tűzrakó és pihenőhely újul meg, a kerékpár- és a gyalogtúrautak találkozási pontjaira 32 helyszínen kerékpárosokat kiszolgáló infrastruktúra is kerül, valamint 138 információs és szemléletformáló tábla segíti a kirándulókat az erdő megismerésében és megőrzésében. 

Apát-kúti-völgy
A Pilisi Parkerdő Zrt. működési területének egyik leglátogatottabb része a Visegrádról dél felé kivezető Apát-kúti-völgy. A könnyen megközelíthető, vadregényes vízesésekkel, tiszta vizű forrásokkal, lenyűgöző kilátással kecsegtető kirándulási lehetőségekkel (pl. Spartacus-ösvény) büszkélkedő völgyben komplex, átgondolt, sok elemből álló fejlesztésre kerül sor. A társaság Visegrádi Erdészetének területén összetett ökoturisztikai fejlesztés valósul meg  „Fellegpark” néven, amely magában foglalja a Pilisi Parkerdő Zrt. híres erdei arborétumának, a Bertényi Miklós Füvészkertnek a megújítását, tájékoztató rendszerének, kerítésének kicserélését, illetve az erdei tó kitisztítását. 

Jenő-kunyhó
A fejlesztések látványos eleme a turisták által jól ismert és kedvelt Jenő-kunyhó teljes körű felújítása, átalakítása négy évszakos pihenőhellyé. Ezenkívül új hidak épülnek az Apát-kúti-patakon, valamint tűzrakó helyek, esőbeállók, felújított források, kerékpáros-infrastruktúra és új erdei bútorok teszik kényelmesebbé a népszerű helyszínt. 

Bölcső-hegyi kilátó
Az egész ökoturisztikai projekt leglátványosabb beruházásaként teljesen új kilátóval gazdagodik a Visegrádi-hegység. A Lajos-forrás feletti Bölcső-hegyen Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján épül a jellegzetes, fagerendás szerkezetű torony, amelynek tetejéről egészen új, eddig szinte ismeretlen szemszögből csodálkozhatunk rá a hegység déli vonulataira, a Csikóvárakra, a szomszédos Lom-hegyre vagy a Dömör-kapu egykori bányafalaira. A kilátót látogatószámlálóval is ellátják. 

Holdvirág-árok 
A Pilisi Parkerdő Zrt. Szentendrei Erdészetének területén további látványosságok újulnak meg. Így régi adósságot törlesztve teljesen új létrákat kap a vadregényes Holdvilág-árok, a közeli pihenő- és tűzrakó helyek, források pedig teljes felújításon esnek át. 

Dera-szurdok
A Pilisi Parkerdő Zrt. Pilisszentkereszti Erdészetének területén is sokat látogatott, páratlan természeti értékek találhatók. A közeli Som-hegyi kulcsosház korábbi felújítása után régóta érett már a Pilisszentkereszt alatt kanyargó, romantikus patakvölgy, a Dera-szurdok turistaútjának felújítása. Új hidak, hordalékgátak épülnek ebben a csodálatos völgyben, lényegesen megkönnyítve az átkelést. Ezzel párhuzamosan lezajlik a fokozottan védett természeti területen lévő Pilis-tető tereprendezése, így a Boldog Özséb-kilátó végre méltó környezetben fogadhatja az erre kirándulókat.  

Megvalósul a Piliscsaba fölött elnyúló, különleges dolomitterületen kanyargó Kopár tanösvény tereprendezése, ezzel párhuzamosan számos erdei kondiparkot, tűzrakó és pihenőhelyet újít fel és létesít a társaság. 

Fővárosi fejlesztések
A legösszetettebb feladatkört talán a Budapesti Erdészet látja el: a főváros közvetlen közelségében és Budapesten lévő erdőket évente sok millióan látogatják, nemcsak túrázva, hanem futva, kerékpárral, gyerekkel, kutyával, de akár siklóernyővel is. Talán az egész hegység legismertebb része a hűvösvölgyi Nagy-rét, amelynek teljesen megújul a játszótere, új kondipark, futópálya jön létre. A Budai-hegységre jellemző omladékos, könnyen erodálódó, veszélyeztetett dolomitsziklák, az Apáthy-szikla, az Ördög-orom, a Kis-Sváb-hegy alakzatai új védelmi berendezéseket, támfalat, korlátot, rönklépcsőket, sorompókat kapnak, és a Róka-hegy kőfejtőjének tereprendezése is lezajlik.
A nagyváros közelségére jellemző a gyermek látogatók nagy száma. Részükre létrejön a hármashatár-hegyi tematikus játszótér, illetve a látványos mászóvár a Budakeszi Vadaspark melletti Szilfa-tisztáson

Hideg-völgyi négy évszakos pihenőhely
A Pilisi Parkerdő Zrt. Budakeszi Erdészetének területén a legnagyobb szabású beruházás a Telkibe vezető út mellett a hideg-völgyi négy évszakos pihenőhely megvalósítása. Hiánypótló turisztikai infrastrukturális elem születik meg a hideg-völgyi komplexum létrejöttével, mert a parkerdő e részén igen kevés hasonló kiszolgálólétesítmény van. Így most már a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében megújult Anna-lak mellett újabb ökoturisztikai szolgáltatás várja a Nagy-Kopasz tömbjében kirándulókat. Az épület kialakítását közjóléti berendezések, erdei pihenők, esőházak, tűzrakó helyek, forrásfoglalások és kerékpáros-infrastruktúra felújítása teszi teljessé. 

Budakeszi Vadaspark
A Pilisi Parkerdő Zrt. – és egyben az egész ország – egyik leglátogatottabb természeti bemutatóhelye a különösen a családok körében népszerű Budakeszi Vadaspark, amelynek mindennapjaihoz hozzátartozik a környezeti nevelés. A projekt keretében a vadaspark bejárata mellett kialakításra kerül egy akár 80 fő befogadására is alkalmas, félig nyitott foglalkoztatótér, amely jeles napokon környezeti nevelési programok színvonalas helyszínéül szolgál, valamint fedett pihenő- és étkezőhelyet biztosít mind a látogatóknak, mind a vadasparkba érkező csoportoknak és táborozóknak. 

A beruházás másik része egy teljesen újonnan kialakított 1,2 hektáros madaras körlet, amelynek egyes fejlesztési elemei (bár a látogatók számára „láthatatlanok”) a vadaspark középtávú terveinek megvalósításához elengedhetetlenek: ilyenek a 200 méteres úthálózat, illetve az út alatt futó közmű- és elektromos vezetékek. Természetesen a vadaspark látogatói nem maradnak attrakció nélkül az új területen, hiszen 5 db 4 × 4 méteres, valamint 3 db 4 × 6 méteres, 6 méteres legmagasabb belmagasságú kifutó is épül. A röpdék hóbaglyoknak, macskabaglyoknak, szarkáknak, csókáknak, dolmányos varjaknak, vörös vércséknek adnak otthont. Ezekkel a fejlesztésekkel a Budakeszi Vadaspark jobb szolgáltatásokkal, nagyobb komfortot biztosítva fogadhatja az évente érkező látogatók százezreit. 

Gödöllői-dombság
A Pilisi Parkerdő Zrt. működési területének legnépszerűbb látványosságai a Dunakanyar környékén vannak. A társaság számára azonban nagyon fontos, hogy alternatív ökoturisztikai lehetőségekkel „széthúzza” az erdők turisztikai terhelését, ezáltal a kevésbé látogatott területeket is vonzóvá tegye. Éppen ezért a Gödöllői-dombság keleti részén elhelyezkedő Valkói Erdészet kezelésében lévő erdőkben is komoly beruházások zajlanak. A valkói szabadidőpark új illemhelyet és parkolót kap, négy évszakos pihenőhellyé alakul az Erzsébet-pihenő (Szépjuharfai kunyhó), számos foglalt forrás újul meg, új tűzrakó helyek, erdei pihenők épülnek, bútorgarnitúrák és padok kerülnek kihelyezésre. 

Arbo-Park
A Pilisi Parkerdő Zrt. egyik legértékesebb turisztikai (és tudományos) központja a Gödöllői Erdészeti Arborétum, azaz az Arbo-Park. Az idén 120 éves erdészeti, illetve tudományos célú növénygyűjtemény különlegessége, hogy a fajokat nem izoláltan találjuk meg benne – mint más arborétumokban –, hanem társulásokban, természetes környezetükben. Az Arbo-Park ökoturisztikai szolgáltatásai teljesen megújulnak: látványos ismeretterjesztő játszótér épül, új információs táblák kerülnek ki, interaktív tájékoztató rendszer épül, mindezt több fitneszpark, új bútorgarnitúrák, pihenőhelyek, mobil színpad, illemhely és szelektív szemétgyűjtő egészítik ki. 

A fejlesztések a VEKOP-4.1.1-15-2017-00007 kódszámú projektben valósultak meg. A projekt teljes költségvetése: 1 078 970 645 forint, ebből a Pilisi Parkerdő Zrt. fejlesztései 827 584 598 forinttal részesültek. 

Szent László-kilátó és -kápolna felújítása
A Szent László tanösvény – mint önálló fejlesztés – kiinduló helyszíne a Mogyoród területén elhelyezkedő, a Somlyó-hegyen található Szent László-kilátó és -kápolna, amely Makovecz Imre tervei alapján készült. A felújítást követően az épületben kialakításra került a környék védett növény- és állatvilágát, valamint a település nevezetességeit bemutató természetvédelmi, földrajzi és helyismereti kiállítás. Az attrakció közelében padok, asztalok és tűzrakó helyek kerültek kialakításra. 

„Természetes Energia Állomás”
A tanösvényen túrázók számára a szabadidő változatos eltöltésére alkalmas pihenőpont, amely a kilátó közelében, a Somlyó-hegy lábánál, a település szélén került kialakításra. A hagyományos pihenőhelyekhez képest újszerű, innovatív, automatizált megoldások alkalmazására került sor. 

Napelempark és innovatív pihenőhely
Cél az alternatív energiaforrások (napelem és szélgenerátor) gyakorlati bemutatása  és a tudatos környezetvédelmi nevelés. A pihenőhelyen ezen energiaforrások táplálják az összes elektromos eszközt, egy kisebb kiállítás pedig az alternatív energiát felhasználó legmodernebb megoldásokat (pl. elektromos autó, szélerőmű, hőszivattyú, passzív házak) és a jövőben várható környezetbarát fejlesztéseket mutatja be.

Fa játszótér
Az EU-szabványoknak megfelelő játszótér kialakításánál nemcsak a biztonság volt a cél, hanem az is, hogy minél jobban a környezetbe illeszkedjen, illetve hogy a kiránduló családok több generációjának nyújtson pihenési lehetőséget. A nagyobbak a pihenőhely kiállításával ismerkedhetnek, amíg a kisebbek a játszótéren játszanak. A játszótéren a következő játékok kaptak helyet: kéteszközös hinta, bástya, mászóka, egyensúlyozó gerenda, mérleghinta, láncos egyensúlyozó, rugós játék. 

Szélmalom
Egy, a gyerekek számára szemléltető, tanító, érdekes malomreprodukció. Az elektromos árammal működő malomhoz (illetve az emberi erővel hajtható kézi gabonaőrlőhöz) tartoznak sütőhelyek is, ahol a bejelentkezett csoportok számára animátor mutatja be a  gabonaőrlés és a lepénykészítés folyamatát. 

Forrásvidék
A Mogyoródon eredő Mogyoródi-patak egyik forrásvidékén, a Csík-völgyben, egy kb. 50 négyzetméteres erdei fa játszótér, valamint egy úgynevezett mezítlábas ösvény létesült. Ez utóbbi különlegessége az, hogy magyarországi viszonylatban az egyik legtöbb fajta felülettel rendelkezik: fenyőkéreg, faapríték, fenyőtoboz, gyepszőnyeg, farönk, deszka, homok, folyami kavics, gyöngykavics, betonelemes burkolat, hőálló tégla, agyaglapok, kis méretű tégla, agyag. Hossza 150 méter. Különlegessége továbbá, hogy a teljes mogyoródi patakszakasz – mint ökológiai folyosó – a országos ökológiai hálózat része. Az élőhelyek egy része Natura 2000 élőhely. A patak egy fenyőerdő mélyén, egy erdei „mesevilágban” csörgedezik. 

A patak medre mentén több értékes, kis kiterjedésű társulás található, pl. sásosok, égeresek, nádasok, füzesek. Több védett növény él a patakmeder menti sávban, amely fajokat táblákkal jelöltek meg. 

A forrásvidéken is kiépítésre került egy, a természeti környezetbe illeszkedő fa játszótér, ahol a következő játékok kaptak helyet: vár csúszdával és hintával, mérleghinta, láncos járóka, rugós játék, mókusdob. 

Szent László Emlékhely és Látogatóközpont
A 100 négyzetméter alapterületű Szent László Emlékhely és Látogatóközpont méltó emléket állít Szent László királynak és a győztes Mogyoródi csatának. A látogatóközpontban kapott helyet a Szent László életét és az 1074-es mogyoródi csatát bemutató kiállítás, egy helytörténeti kiállítás, illetve a Budapest környéki turisztikai és természeti értékeket bemutató kiállítás. A látogatóközpontban szuvenírbolt is működik. 

A projekt keretében beszerzésre kerültek továbbá:
nagy méretű tájékoztató táblák (6 db), környezeti nevelést célzó tájékoztató táblák (20 db), roll-upok (4 db), növényhatározó táblák (77 db), kültéri fa hulladékgyűjtő edények (20 db), terepasztalok (2 db), életnagyságú korabeli katonák fegyverzettel (3 db), audiovizuális eszközök (érintőképernyős kioszk, tabletek) és elektronikai eszközök (pl. bemutató szélgenerátor, elektromosautó-töltő ). 

A projekt mogyoródi összköltségvetése 129 831 959 forint, amelyet további több tízmillió forint önkormányzati saját erő egészített ki.

Tervezett eredmények

Letölthető dokumentumok