AZ MTSZ WEBOLDALAi  »      MTSZ         MTSZ TÉRKÉPPORTÁL         TERMÉSZETJÁRÓ         TURISTA MAGAZIN         TURISTASHOP         TEKA-KÁRTYA          KÉKTÚRA          GERECSE50          A KÉKTÚRÁZÁS NAPJA

A Magyar Természetjáró Szövetség aktuális projektjei

GINOP 7.1.2-15  ​​​Alpokaljai kalandozás a Sopron-Fertő térségében

PROJEKT AZONOSÍTÓJA: ​GINOP-7.1.2-15-2017-00020

Projektleírás

A Magyar Természetjáró Szövetség konzorciumi vezetésével zajló projekt keretében megvalósult beruházások egy-egy turisztikai szempontból frekventált területen új vagy felújított attrakciókat alakítanak ki, egyes beavatkozási helyszíneken pedig az erdő látogatóit fogadó közjóléti berendezések újulnak meg a kor elvárásainak megfelelő, hosszú távon is fenntartható kivitelben. Az építések, felújítások ezáltal tovább növelik a már meglévő turisztikai desztinációk és attrakciók látogatottságát, a projekthez kapcsolódó túraajánlások pedig a térségben eltölthető hosszabb és többszöri szabadidő eltöltését biztosítják, ezzel hozzájárulva a térségbe látogató turisták tartózkodási idejének meghosszabbításához.

Az Alpokalja-Fertő táj térségében a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. évek óta tudatosan törekszik arra, hogy a Soproni Parkerdő kivételes természeti és kulturális értékeit az idelátogatók széles körével ismertesse meg. A projekt keretében egy olyan aktív turisztikai attrakció került megépítésre, mely teljes évben helyszínül szolgál az ide látogatók kikapcsolódásához, lehetőséget biztosít táboroztatásokra, erdei iskolák megszervezésére és képzésekre is. A megvalósult Erdő Háza” Ökoturisztikai Központ különleges színfoltként erősíti Sopron és térsége turisztikai kínálatát.

Az egykori határőr őrs épületeinek helyén, a Látogatóközpont három épületből és több építmény együtteséből került kialakításra. Az Ökoturisztikai Központ főépülete egy bemutatóközpont, mely a Soproni Parkerdő növény- és állatvilágát ismerteti meg a látogatókkal. Az épület része egy interaktív bemutatótér különálló mini laboratóriummal, látványakváriummal. Az épületben  információs pont került kialakítására, valamint vendégfogadó tér várja a helyszínre látogatókat. Az épület fedett teraszához kapcsolódóan egy fa szerkezetű híd épült, mely ökoturisztikai tanösvényként funkcionál; ezen a „magaslesen” keresztül tárul a látogató elé a parkerdő és az alatta elterülő karámok, a magyar erdők jellegzetes vadfajaival.

Az épületek körül az állatok takarmányozását könnyítő szerviz út, valamint a látogatók számára parkolók kerültek kialakításra (48 + 2 db mozgáskorlátozott parkoló, 2 db autóbusz parkoló, 40 db kerékpár támasz).

A Látogatóközpont másik két épülete közül a szociális épület kiszolgáló funkciót tölt be (elsősorban irodák számára), az épülethez tartozó állatsimogató bemutató térként is szolgál; a nyitott, multifunkcionális pajta kültéri rendezvények megtartására nyújt lehetőséget. A teljes komplexum akadálymentes. 

Letölthető dokumentumok