AZ MTSZ WEBOLDALAi  »      MTSZ         MTSZ TÉRKÉPPORTÁL         TERMÉSZETJÁRÓ         TURISTA MAGAZIN         TURISTASHOP         TEKA-KÁRTYA          KÉKTÚRA          GERECSE50          A KÉKTÚRÁZÁS NAPJA

A Magyar Természetjáró Szövetség aktuális projektjei

GINOP 7.1.2-15  ​​​​Lépésekre a Dunakanyartól

PROJEKT AZONOSÍTÓJA: ​GINOP-7.1.2-15-2017-00019

Projektleírás

Lépésekre a Dunakanyartól
A fejlesztések a GINOP-7.1.2-15-2017-00019 kódszámú projektben valósultak meg. A projekt teljes költségvetése: 419 587 928 forint, ebből a Pilisi Parkerdő Zrt. fejlesztéseire 159 808 111 forintjutott.

Ökoturisztikai fejlesztések a Pilisi Parkerdő Zrt. működési területén
A fejlesztési program legfontosabb eleme volt a térséget átszelő, mintegy 1000 kilométernyi turistaút-hálózathoz kapcsolódó pihenőhelyek és információs rendszer felújítása. A program részeként nemcsak a már ismert rönkeszközöket, hanem új arculatú, modern vonalvezetésű és könnyen fenntartható berendezéseket is kihelyeznek az erdészek. Összesen 130 pad-asztal garnitúra, 2 esőbeálló, 22 tűzrakó és pihenőhely újul meg, továbbá 30 információs és szemléletformáló tábla is kihelyezésre kerül. A Pilisi Parkerdő Zrt. működési területén található források közül 8 foglalása kerül felújításra. 

Jung-ház
Pusztamarót, a Keleti-Gerecse kapuja régóta fontos turisztikai központ és a gerecsei gyalogtúrák egyik kiindulópontja. A Nagy-Gerecse, a Pisznice, a Serédi-kastély és a közeli sziklamászó iskola mind-mind könnyen elérhető innen. Az ide elvezető út egyik kanyarulatának közvetlen közelében, a Pilisi Parkerdő Zrt. Bajnai Erdészetének területén áll az egykori erdészház, a jövőben négy évszakos pihenőhelyként funkcionáló épület, a Jung-ház. 

Rám-szakadék-fogadóépület
A Rám-szakadék a Visegrádi-hegység és a Dunakanyar egyik leghíresebb természeti látványossága, amelyet évente több százezer látogató keres fel. Nem messze tőle magasodik a Prédikálószék, amelynek kilátójából az ország egyik legimpozánsabb panorámája tárul elénk. Túlzás nélkül állítható, hogy az e két látványossághoz vezető út Dömös fölött a hegység kapuja. Éppen ezért nagy jelentőségű a közeli Szentfa-kápolna tisztása mellé, a Pilisi Parkerdő Zrt. Visegrádi Erdészete területén épített, elsősegélynyújtó pontként, pihenőként és erdei bemutató épületként egyaránt működő, új ökoturisztikai fogadóépület. A fejlesztés források felújításával, erdei pihenő- és tűzrakó helyekkel egészült ki.
 
Kerektavi Természetház
A „Lépésekre a Dunakanyartól” aktív turisztikai projekt keretében a legendás Országos Kéktúra útvonala leágazásainak fejlesztése volt az alapvető cél. Ilyen végpont már a Kerektavi Természetház is, amelyhez több jelzett turistaútvonal is vezet. 

A természetház építésére 189 913 forint támogatást használtunk fel, a Vasas Horgászegyesület pedig emellett 70 millió forintnyi önrésszel járult hozzá a fejlesztéshez. 

A bakancsos és a horgászturizmus szerelmeseinek kiszolgálására is képes, környezeti nevelési eszközökkel felszerelt, látványában impozáns, energetikai szempontból innovatív épület belső terei kiváló lehetőséget teremtenek a környék természeti értékeinek bemutatására. Az akár 150 fő befogadására alkalmas közösségi tér szervezett tanfolyamok, kisebb oktatási feladatok helyszínéül is szolgál. Az információtechnikailag igényes turisztikai attrakció a digitálisan fejlett korosztály számára ugyanolyan élményt jelent, mint a „hagyományos” természetjárók táborának. 

A komoly konyhatechnikával felszerelt vendéglátóipari egység jóval szélesebb választékkal tudja majd kényeztetni az erdei gasztronómia kedvelőit, de a túrázóknak akár a magukkal hozott étel is megmelegítésére is lehetőség nyílik. A közösségi térben – asztalos elrendezés esetén – 84 ülőhelyet tudnak majd biztosítani, ráadásul egész évben, az időjárástól függetlenül várják a vendégeket. Létrejött még csoportok számára öltöző, korszerű illemhely, valamint a szezonban 24 órában üzemelő, defibrillátorral felszerelt elsősegélynyújtó hely. A parkolók számát is jelentősen bővítették, az épület természetesen akadálymentes, információs táblái közérthetők,  jól átláthatók. 

Letölthető dokumentumok